Bir devlet için istihbarat ve istihbarat teşkilatları son derece önemlidir. Kuvvetli bir istihbarat teşkilatı bir ülkenin, bir milletin gözü, kulağı, doğru ve lüzumlu bilgi dağarcığıdır. Bu yüzden devletlerin siyasi, askeri, ekonomik, teknolojik, stratejik, iç ve dış güvenliğe yönelik istihbarata ihtiyaçları vardır.
Bunu göz ardı etmeyen bütün devletler kendi güvenlikleri için istihbarata büyük yatırımlar yapmışlardır.
Fahişelikten sonra, tarihte ikinci en eski meslek olarak tanımlanan casusluk veya istihbarat, kolektif güvenlik ve savunmada olduğu kadar ülkelerin dış politikasında da hayati bir etken olmuştur.
Geleceği görebilmek, muhtemel sorunlar hakkında önceden bilgi sahibi olabilmek, olayların gerçek nedenlerine ulaşabilmek, ancak sağlıklı istihbarat üretimi ile mümkün olabilir.
CIA, MOSSAD ve KGB dünyanın en büyük istihbarat örgütlerindendir. Bunların yanı sıra her ülkenin kendine ait istihbarat örgütü vardır. Bu örgütler ne yapar? Bunların haber alma kaynakları nelerdir? Bir istihbaratçının uyması gereken olmazsa olmaz prensipler nelerdir? Kısacası istihbarat çarkı nasıl döner? Bütün
bu soruların cevaplarını ve istihbaratla ilgili bilmediğiniz birçok şeyi bu kitabın içerisinde bulabileceksiniz.